Biografie new

Het begint allemaal op een zonnige vrijdagmiddag in 1979

 

Ik word geboren als baby van 10 pond en 70 cm. Ik ben te groot voor al mijn babykleertjes en ook de wieg en buggy kunnen ongebruikt terug. Ik ben verder prima gezond en mag al snel naar huis aan de Nijhofflaan 29 te Dordrecht. Dat is het huis waar ik zal opgroeien en zou wonen tot mijn 18e. Hieronder een zeldzaam kiekje van mijn ouders en mij. Ze scheiden op mijn 13e pas.

De eerste jaren verlopen voorspoedig.

De rijschool van mijn vader draait prima, mijn moeder geeft geen les meer op de Beatrixschool, zo ging dat in die tijd. Ze heeft alle aandacht voor mij. Dan, na vijf jaar, wordt mijn moeder zwanger en een maand voor mijn 6e verjaardag wordt mijn broer geboren: Roderick Arthur of Rick zoals hij zich nu noemt. Vanaf die dag moet ik mijn ouders delen met een kleine baby. Eentje die mijn speelgoed sloopt en veels te veel aandacht krijgt, maar ook een baby die ik tussen de middag een flesje geef als mijn moeder warm eten kookt.

Ik ga naar de Beatrix school, op 5 minuten fietsen van mijn huis.

Hier begin ik te beseffen dat ondernemen leuk is. Ik organiseer graag van alles. Van speelclubs tot een heuze roddelkrant (de Privacy) die ik op het kopierapperaat van een vriendjes’ vader laat vermenigvuldigen en die ik op het schoolplein verkoop voor een oudhollands dubbeltje. Ergens in de bovenbouw organiseer ik blijkbaar een modeshow, en ik heb een mooie rol in de musical. Acteren is leuk!

Naar het Thuredrecht College en de musicals


Eerst op de locatie aan de Koningsstraat, samen met de nogal ruige MAVO-afdeling. Ondanks dat deze locatie om de hoek is, kom ik vaak te laat en heb het al snel aan de stok met de conrector Vos. Na de onderbouw mag ik gelukkig naar het Halmaheiraplein voor de bovenbouw. Hier raak ik betrokken bij de schoolkrant, organiseer schoolfeesten en ben elk jaar na een stevige auditie lid van de musical-groep. Ik speel respectievelijk de hondenvanger en butler in Annie, heb diverse kleine rolletjes in Wizard of Oz, speel in hoofdrol in een totaal onbekende musical Chess en co-produceer Fame in mijn laatste jaar. Hier wordt de basis gelegd voor mijn interesse in productie. Elk jaar is er meer budget en nieuwe uitdagingen. Soms mogen we optreden in de grote zaal van Kunstmin, soms gaan we naar Duitsland en ik beland zelfs in Amerika met een toneelgroep van school.

Bij mijn eindexamens haal ik goede cijfers en ben ik ook goed klaar met school.

Ik heb buiten school en alle buitenschoolse activiteiten een krantenwijk (de Woensdag) werk op zaterdag bij een rijschool als hulpje (Wierks) en belandt uiteindelijk als kassabediende bij een pompstation (Esso de Staart). Een jonge leerling van 17, kiest ervoor om Logistiek te studeren aan de HES, een keuze die me precies 10 jaar studeren verder nog zou opbreken. Na twee maanden geef ik er de brui aan, en ga ik werken in de postkamer van het Refaja ziekenhuis. Daar maak ik snel promotie naar de ICT-afdeling waar ik de helpdesk beman. In een tijd dat internet nog over de telefoon ging, leer ik ontzettend veel over bedrijfsmatige IT.

Na een jaar gewerkt te hebben, vind ik een nieuwe studie in Amsterdam.

 

Film en televisiewetenschappen is een propedeuse studie geworden en samen met zo’n 450 studenten schrijf ik me in. Ik krijg een kamer toegewezen in Diemen. 18m2 met een gedeelde keuken die zo smerig is dat ik er in het begin amper mijn handen durf te wassen, maar wel mijn eigen plek, met een eigen sleutel. Ik heb die zomer zowel mijn autorijbewijs en mijn motorrijbewijs gehaald. Met mijn Honda CB250 tuf ik Amsterdam door, en kom ik in de weekenden naar huis.

Bij Film en televisiewetenschappen kom ik ook mijn studievrienden tegen die ik nog steeds regelmatig spreek.


Al na 2 jaar besluiten een aantal van ons auditie te doen bij de Filmacademie. Ik stop met Film en Televisiewetenschap en ga een zomer werken bij 24FPS, een commercial productiebedrijf, alwaar ik als groentje als assistent van de producent te gekke televisiecommercials kan maken. Ik word aangenomen op de Academie en start meteen mijn eigen productiebedrijf. Dat groeit als kool en al in mijn 2e jaar wordt ik gevraagd om een de productieleiding van Pietje Bell 2 op me te nemen. Helaas valt dat niet te combineren en in mijn jeugdige overmoed neem ik het besluit om de Filmacademie te laten voor wat het is en me op het filmvak te storten. Pietje Bell komt af, maar ik beland voor het eerst en op 22 jarige leeftijd in een burn-out. Ik zit een half jaar thuis en besluit na een lange vakantie in Spanje door te modderen in de productiewereld. Ik heb het moeilijk en na een anderhalf jaar geef ik het op, hef mijn eigen productiebedrijf op en ga weer terug naar de universiteit.

Ik kan als ik snel ben in 3 jaar een bachelor Geschiedenis doen.


Een vak dat ik super leuk vind maar waar ik niks mee wil doen in mijn professionele carrière. Ik had altijd gewerkt tijdens mijn studies en ook nu krijg ik een baantje op de universiteit. Ik krijg 18 uur betaald, maar ben eigenlijk altijd op ‘kantoor’ op de faculteit. Hier ondersteun ik docenten op het gebied van IT, run wat leuke projecten, maar gebruik vooral mijn kantoor om te kunnen studeren. Ik ga mee met alle excursies en trips die er maar zijn en heb eindelijk ook geld om eens een rondje te kunnen geven. Elk jaar organiseer ik een reis naar Berlijn samen met een docent. En ik besluit een master te doen.

Na mijn studie werk ik 3 maanden als docent aan een HBO in Rotterdam.


Rotterdam vind ik dan al een mooie en fijne stad. Nu ik vanaf mijn 18e in Amsterdam woon, vanaf mijn 23ste aan de Johan Huizingalaan 168-1 in het Wilde Westen van Amsterdam, moet ik eerlijk zeggen dat ik me nog steeds buitenstaander voel in Amsterdam. Ik werk bij een uitgeverij en op donderdag maak ik radio voor AmsterdamFM. Donderslag, samen met Eef Bergs en Angelo Caspers maken we elke week 2 uur lol in de studio met gasten, inbellers, sketches en slap geouwehoer. Na 3 relaties van een aantal jaar ben ik weer aan het daten en ik kom E. tegen. Ik ben meteen verliefd, maar E. heeft twee kleine kindjes. Julia en Piet. Voor een paar maanden probeer ik te wennen aan het idee een stiefvader te zijn en het bevalt me prima. We besluiten samen te wonen in Rotterdam, maar al na een jaar gaan E. en ik uit elkaar. Ik wil en mag wel een rol blijven spelen in het leven van Julia en Piet en daar geniet ik elke dag van. Ik verhuis naar een nieuwe plek aan de Weena en de rest…..is de toekomst.