Kikkers roosteren boven een vuurtje

Kikkers roosteren boven een vuurtje

Met de populairiteit van series zoals The Walking Dead vraag ik me weleens af hoe het ons zou vergaan in een post apocalyptische wereld. Stel dat je de slachting door zombies, nucleaire fallout of biologische oorlogsvoering zou overleven, hoe kan je dan als Nederlander, gewend aan kantoor en koffiemachine, een bestaan voor jezelf uitkrassen in de dystopie die de wereld dan is geworden.

Niet elke kantoorpik heeft in Nederland een cursus survival gedaan. En anders dan in Amerika zijn wapens hier niet makkelijk voorhanden. Wat voor skills zou je dus al moeten hebben en welke zijn handig om in de komende tijd bij te spijkeren? Ik maakte voor de zekerheid alvast een lijstje.

Bijspijkeren:

    1. Hand-tot-hand gevechten: vanwege het ontbreken van grote beschikbare wapenarsenalen is de kans groot dat er in de nieuwe wereld niet gevochten gaat worden met kogels maar met de knuisten (of zwaarden, knuppels, breekijzers en kettingzagen). Handig dus om van te voren te kiezen voor een favoriet wapen naar keuze, dat in een Europese post-apocalyptische wereld makkelijk voorhanden is. Zelf zou ik gaan voor het zwaard. Stil dodelijk en op meerdere manieren inzetbaar. Ik heb vast een YouTube-cursus geselecteerd.

    1. Vuur maken en knopen leggen. Behalve op de barbecue is het Nederlanse kantoorvolk weinig bedreven in het koken op open vuren. Met vuur houd je jezelf warm, kan je water desinfecteren en zelfs katten, ratten en eventueel kikkers roosteren boven een vuurtje. Essentieel als de AH-to-go’s geplunderd zijn. Met een stukkie touw en wat stokken kan je een heel eind komen. Omdat de Hornbach in een post-apocalyptische wereld waarschijnlijk niet tot 21:00 uur open is, is het knopen leggen geblazen. Overigens ook handig voor het aanleggen van een touwbrug tussen een inmiddels kolkende rivier of beek, redden van mensen vanuit een hoog kantoorpand en/of in te zetten bij het aanleggen van je roeiboot op fourageertochten.

  1. Basisbeginselen van flora en fauna en wat medische kennis. Omdat je SAS survival app en Wikipedia waarschijnlijk niet langer beschikbaar zijn, is kennis over de lokale flora en fauna essientieel. Ken uw eetbare plantjes en medicinale kruidjes voor wondheling, koortsremming en insektenbeten.

 

Belangrijke vaardigheden:

Om te overleven in een post-apocalyptische wereld is het niet alleen noodzakelijk om praktische kennis te hebben, er zijn godzijdank ook nog vaardigheden die je in het dagelijks leven wel kan trainen om zo een goede kans op overleven te hebben:

  1. Tolerantie voor verandering. Een ramp zoals een nucleaire winter of een zombie horde wordt gekenmerkt door een plotselinge verandering in leefklimaat en normen en waarden, en vraagt dus van de overlevers een grote verandering. Alles wat voorheen zo normaal was, is niet meer. Dit vereist een aanpassing in je visie op het leven. Ben je gewend om met verandering om te gaan dan maak je een betere kans dan je collega’s op kantoor die hun hakken al in het zand zetten bij de aanschaf van een ander pennenmerk.
  2. Out-of-the-box. Je kan natuurlijk gedwee wachten op hulp van de niet meer functionerende overheid of bovenaf, maar je kan ook out-of-the-box denken. Zet alles op nul en begin opnieuw. Een verfrissende exercitie in een pre-apocalyptische wereld, essentieel bij het ineen storten van de mensheid zoals we die kennen.
  3. Teamwork: hoe je het ook wendt of keert, samen ben je sterker dan alleen. Of het nu je familie is of de liftgenoten waar je mee bent opgesloten toen de bom viel, je zult moeten samenwerken om te overleven. Ben jij dan diegene die de moed erin houdt? Herken je de sterktes en zwaktes van je teamleden en ben je in staat die op te vangen en waar nodig in te zetten in het voordeel van de groep?
  4. Zelfstandig en tactisch denken. Dat teamverband is natuurlijk leuk en aardig, maar je moet wel in staat zijn om te kunnen relativeren en waar nodig je mening te laten horen. Gedwee de groep volgen is niet altijd de beste overlevingsstrategie, iets wat overigens geldt voor zowel de pre als post-apocalyptische samenleving. Dit is hoe rare post-apocalyptische kannibalistische sektes ontstaan. Je hoort erbij, maar ondertussen moet je kluiven op het scheenbeen van je buurman. Niet de bedoeling! Leer relativeren en ook zelfstandig beslissingen te nemen.


Om antwoord te geven op mijn eerste vraag, hoe zou het ons en in het bijzonder mij vergaan in de post-apocalyptische wereld: dat bijspijkeren is broodnodig, zeker qua praktische zaken. Ik kan geen paardebloem van een boterbloempje onderscheiden en mijn shogun zwaard-technieken zijn roestig. Maar tolerantie voor verandering, out-of-the-box denken, weten hoe een team functioneert en zelfstandig en tactisch denken, dat heb ik in de afgelopen jaren tot mijn tweede natuur gemaakt. Mocht ik de eerste dagen doorkomen dat weet ik zeker dat ik zo aan de slag kan als post-apocalyptische mental survival coach. En zeg nou zelf: die moeten er toch ook zijn.

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.