
23 Jan What If-geschiedenis: The Man In The High Castle
The Man In The High Castle is allereerst een boek van Philip K. Dick waarin een alternatieve geschiedenis wordt beschreven. Een geschiedenis waar FDR in 1933 wordt vermoord en de Duitsers en de Japanners de Tweede Oorlog winnen, niet in de eerste plaats omdat Duitsland als eerste een kernwapen ontwikkelt. Het boek start in 1962 in een door Duitsland en Japan bezet Amerika.
Dat is ook het begin van het 10-delige eerste seizoen van Man In The High Castle geproduceerd door Amazon Studies. Deze serie is losjes gebaseerd op deze gelijknamige roman. Amerika is verdeelt in drie delen: de Pacific States of America met harde hand bezet door de Japanners, het oostelijke gedeelte wordt overheerst door de Nazi’s en een bufferzone, zo ongeveer ter hoogte van de Rocky Mountains. De serie is een groot succes voor Amazon, die na een wat wankele start nu eindelijk een serie van formaat heeft geproduceerd. Een gedurfde zet want in de serie komt niet alleen veel Nazi symboliek prominent in beeld, ook de Japanse cultuur zoals die ten tijden van de Tweede Wereld oorlog relevant was, wordt in de serie flink aangezet. Voor een volledige synopsis van de serie verwijs ik graag naar de uitstekende wikipedia-pagina van de serie, maar er zijn een aantal dingen die deze serie zeker het bekijken waard maken.
Allereerst de aankleding van de sets. Voor een beginnend producent als Amazon is er flink uitgepakt. Mocht er een Emmy te winnen zijn voor ‘best set-dressing’dan kan die wat mij betreft naar deze serie. Kosten nog moeite is gespaard om een realistisch mix te maken van voortschrijdende Nazi technologie die we allemaal wel kennen uit de velen oorlogsfilms en series die er in de laatste 60 jaar zijn gemaakt. Dit voelt anders, het is immers Amerika in 1962. Het is een interessante mix van Japanse, Nazi-Duitse en Amerikaanse cultuur. Dat vind je terug in alles. In de groteske gebouwen geheel in Nazi-stijl tot de typerende auto’s die niet het uitbundige hebben van de jaren 60 die we kennen maar wel een knipoog geven. Overigens niet zo verbazend als je weet dat Ridley Scott een van de producent van de serie is.
Het tweede punt is de cast. Hoewel de dialogen soms wat gemaakt zijn is het acteerwerk in mijn ogen erg goed. Vooral de mannelijk hoofdrollen van Obergruppenfuhrer John Smith gespeeld door Rufus Sewell, Joe Blake (Luke Kleintank) en Kempatai inspecteur Kido (Joel de la Fuente) zijn voortreffelijk neergezet. Minpunt is het acteerwerk van Akexa Davalos in de rol van Juliana Crain. Hoewel ze een leuk gezichtje heeft, hopelijk niet haar beste werk.
Misschien nog een leuk weetje. In de aanloop van de start van deze serie vond de marketing afdeling het wel een goed idee om bovenstaande afbeelding overal in de New Yorkse metro te hangen. Veel gekrakeel in de media zorgde voor een berg media aandacht, waarna de posters uiteindelijk voor het einde van de campagne werden verwijderd.
De 10-delige serie is nu nog exclusief te zien bij Amazon, maar het zal niet lang meer duren voordat ook Netflix deze serie aankoopt en ondanks dat de finale van de serie ook losjes het einde van het boek vertolkte is er voor 2016 een tweede seizoen aangekondigd. Ik kan niet wachten op nog meer alternatieve geschiedenislessen van makers
No Comments